Eveniment lansare proiect HEY!

EVENIMENT LANSARE PROIECT ”HEY! - Sprijin pentru angajarea tinerilor din județele Satu Mare și Szabolcs-Szatmár-Bereg”

Organizat de Asociația AGES, evenimentul de lansare a proiectului transfrontalier a avut loc joi, 28 noiembrie 2019, la sediul Centrului Tehnologic de Inovare și de Afaceri din Satu Mare. În cadrul evenimentului au fost prezentate obiectivele și rezultatele așteptate ale proiectului, precum și concluzii ale cercetării realizate în județul Satu Mare. A urmat o primă dezbatere în vederea elaborării unei strategii privind angajabilitatea tinerilor dezavantajați din județele Satu Mare și Szabolcs-Szatmár-Bereg.

După o scurtă prezentare a proiectului din partea coordonatorului de proiect și, totodată, președintelui Asociației AGES, Csengeri Zsolt, sociologul Dezsö Iuliana a prezentat rezultatele cercetării efectuate în județul Satu Mare. La baza cercetării au stat un sondaj efectuat pe un eșantion de 1.000 de tineri dezavantajați din județele Satu Mare și Szabolcs-Szatmár-Bereg, interviuri și focus-grupuri realizate cu tineri între 17 – 35 ani.

Câteva concluzii ale cercetării efectuate în județul Satu Mare:

  • Rata mare a inactivității în rândul tinerilor cu educație scăzută (mai mult de jumătate din tinerii cu studii elementare și medii nu sunt activi pe piața muncii).
  • Statutul de persoană inactivă se „moștenește” din tată în fiu/fiică.
  • Inactivitatea pe piața muncii e îndeosebi justificată de „problemele personale” ale tinerilor, respectiv percepția privind prejudecăți ale angajatorilor față de aceștia.
  • Cei care nu au lucrat niciodată sunt în cea mai mare parte absolvenți cu studii medii, urmați de cei cu studii elementare.
  • Angajatorii facilitează accederea pe piața muncii prin nivelul scăzut de așteptări, respectiv posibilitatea de calificare la locul de muncă.
  • Angajatorii se confruntă cu diverse tipuri de probleme atunci când angajează tineri anterior inactivi: prezența scăzută la locul de muncă, fluctuație mare de personal, nivelul scăzut al motivației, cazuri de furt.
  • Așteptări din partea angajatorilor sunt: dedicație și loialitate față de locul de muncă, respectiv adaptare la stres.

 

După prezentarea rezultatelor cercetării, aproximativ 30 de reprezentanți ai societății civile, ai companiilor și instituțiilor locale au fost invitați să împărtășească părerile lor față de situația tinerilor dezavantajați din județul Satu Mare, din perspectiva accesului și integrării lor pe piața muncii. Opiniile participanților au nuanțat și au completat cele identificate prin intermediul cercetării, în ceea ce privește profilul, așteptările tinerilor în raport cu piața muncii, pregătirea și experiența lor în muncă, așteptările angajatorilor etc. Au fost prezentate exemple sugestive, bune practici și identificate recomandări de intervenție.

Ca urmare a acestui eveniment, Asociația AGES, alături de organizația parteneră „Ötlet a Vidékért”, cu implicarea companiilor, instituțiilor și ONG-urilor locale, vor colabora pentru elaborarea unei strategii și organizarea unor activități care să contribuie la creșterea șanselor de angajare și dezvoltarea carierei profesionale a tinerilor care provin din medii dezavantajate.